Tájékoztató a vasmű úti fákról


A szakemberek folytatják a vasmű úti fák eltávolítását. Közben folyik az egyeztetés, hogy melyik legyen az a két fa, amelyiket a városlakók elé terjeszthetünk szavazásra.

Természetesen figyelembe kell venni, hogy bírják a vasmű úti speciális környezetet, e mellett azonban a kertészetekkel is fel kellett vennünk a kapcsolatot, hogy ezekből tavaszra tudnak-e 61 darab, megfelelően előnevelt példányt biztosítani. A mostani vágás után, januárban eltávolítják a gyökereket is, majd pedig – amennyire lehetséges – talajcserét végeznek a szakemberek. Ezeket a munkákat nehezíti a fák alatt húzódó számtalan közművezeték.

Nyitott önkormányzat vagyunk, ezért miután a platánok vizsgálatát végző cégtől megérkezett a részletes vizsgálati anyag, ezt most nyilvánossá tesszük. Ebben minden egyes fának a mérési értékei megtalálhatók. A jelentésből pedig kiolvasható: „A fasor fáinak jelentős részének a gyökérzete olyan állapotban található, mely alapján a napokkal korábban történt fakiborulás bármikor megismétlődhet. Az érintett fák aránya miatt célszerű a teljes fasor cseréjében gondolkodni.”.

A felelős városvezetésként szakszerű vizsgálatot készíttettünk, majd ez alapján hoztuk meg a szomorú döntést.