Költségvetési átcsoportosítások a vidéki önkormányzatoknál


A kormány által bejelentett gazdaságvédelmi intézkedésekkel egy időben pénzügyi átcsoportosításokra kényszerültek a vidéki önkormányzatok is a koronavírus-járvány miatt, több településen már módosították az ez évi költségvetést és csökkentettek egyes juttatásokat.

Székesfehérváron a járványhelyzet miatt végrehajtott költségvetési átcsoportosítások elérték azt a nagyságrendet, ami szükségessé tette az önkormányzat idei költségvetési rendeletének módosítását.

Ennek értelmében többletforrást kap a Humán Szolgáltató Intézet, a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ és a Kríziskezelő Központ, az önkormányzati informatikai központ, a Városfejlesztési Kft., a városgondnokság, valamint a polgármesteri hivatal. Ezzel a lépéssel a következő hónapokra biztosítva van a járványhelyzetben legalapvetőbb városi közszolgáltatások anyagi fedezete.
Gyulán is elkezdték a költségvetés áttervezését. Görgényi Ernő polgármester a Facebook-oldalán azt írta, a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett gazdasági válság súlyosan érinti az önkormányzatukat is, jelentősen csökken a bevételük. A pénzügyi források felhasználásakor elsőbbséget élvez az önkormányzat intézményeinél és cégeinél foglalkoztatott emberek munkahelyének védelme, és a munkahelyük elvesztése miatt bajba került lakosok támogatása. „Minden olyan kiadásról le kell mondanunk, amely nem a munkahelyek megőrzését, a bajba került emberek megsegítését szolgálja és elhalasztható vagy a jelen helyzetben nélkülözhető” – tette hozzá.

Címlapfotó: Arold Péter APEV