Székesfehérvár koronavírusra fordított eddigi költsége


A városi adományszámlára is sok felajánlás érkezett, ami szintén az Önkormányzat, az egészégügyi ellátórendszer és a városi intézményhálózat számára biztosítja a járványhelyzetben szükséges feladatok ellátását.

Az önkormányzati tulajdonú cégek is kiveszik a részüket a védekezésből, hiszen az egészségügyi alapellátás és a szociális feladatok mellett a városüzemeltetésben is jelentkeztek új, a koronavírus-járvány miatti feladatok – ezek fedezetét is folyamatosan biztosítani kell.

Az első adatok alapján Székesfehérvár Önkormányzata eddig közel 225 millió forintot fordított – közvetlenül, illetve az általa fenntartott intézményeken és cégeken keresztül – a járványhelyzet miatti feladatokra.

Ennek az összegnek a nagy részét a védekezéssel összefüggő költségek, azaz a védőruhák, -felszerelések, maszkok, fertőtlenítő szerek vásárlása tette ki. Emellett jelentkeztek új feladatok, valamint ebben az összesítésben nem szerepelnek sem a folyamatosan jelentkező bérköltségek, sem annak a szociális intézkedéscsomagnak a költségkerete, amelyet a fehérvári családok védelme érdekében jövő héten jelent be és indít el a város polgármestere. Jelentősek az elmaradó bevételek is: Székesfehérvár Önkormányzata 202 millió forintot – a gépjárműadóból esedékes első részletet – a héten elutalta az államnak, 20 millió forintos felajánlást tett a város a fehérvári kórház felé, emellett havi legalább 20 millió forintos kiesést jelent az ingyenes parkolás biztosítása is.

Adatok