Újabb tizennyolc Fejér megyei településen javulnak a bölcsődei nevelés feltételei


További 2,75 Mrd Ft összegű, tizennyolc Fejér megyei települést érintő újabb bölcsődefejlesztések valósulnak meg a Fejér Megyei Önkormányzat koordinációjával és támogató döntésével a TOP-1.4.1-19 számú, „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” konstrukció keretében. A bölcsődei fejlesztések hozzájárulnak a családok életminőségének javításához, a szülők munkavállalási esélyeinek növeléséhez is.

Eddig mintegy 1,7 Mrd Ft értékben hét Fejér megyei település nyert támogatást bölcsőde fejlesztésre a TOP pályázati felhívás keretében. A mostani döntésekkel 2,75 Mrd Ft összegben további tizennyolc település: Adony, Alcsútdoboz, Baracs, Bodajk, Dég, Kisláng, Kulcs, Lajoskomárom, Lepsény, Mezőszilas, Mezőfalva, Pákozd, Pázmánd, Soponya, Sárosd, Szabadbattyán, Szabadhídvég és Tác valósíthat meg bölcsődefejlesztést.

„Azért dolgozunk, hogy a Fejér megyében élő családok és gyermekeik számára is a lehető legjobb és legkorszerűbb körülményeket teremtsük meg. Fontos, hogy a szülők minden lehetséges segítséget megkapjanak a gyermekneveléshez, a bölcsődei férőhelyek növelését elősegítő fejlesztéseinkkel közvetlenül is elősegíthetjük a gyermekvállalás feltételeinek javítását a megyében.” – fogalmazott a projekt kapcsán dr. Molnár Krisztián. A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette: „A közeljövőben újabb pozitív pályázati elbírálások várhatók.”

A TOP-1.4.1-19 Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése pályázati felhívás középpontjában a bölcsődei nevelés, a kisgyermek és közvetett módon a kisgyermeket nevelő családok állnak. A bölcsődei nevelés célja, hogy a kisgyermekek elsajátítsák azokat a készségeket, képességeket, amelyek segítik őket abban, hogy hatékonyan és kiegyensúlyozottan viselkedjenek saját kulturális környezetükben és sikeresen alkalmazkodjanak annak változásaihoz. A bölcsődei ellátást nyújtó családbarát intézmény segíti a családok életminőségének javítását, a szülők munkavállalási esélyeinek növelését. Ezáltal hozzájárul a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatásához, a családok segítéséhez, különösen a hátrányosabb helyzetű térségekben lévő gyermekek minél korábbi életkorban történő megsegítéséhez.