Videoton Holding Zrt

A Videoton bevétele eléri a 192 milliárd forintot


Az előzetes adatok alapján a Videoton Holding Zrt. a válság ellenére kiegyensúlyozott évet zárt: a vállalatcsoport árbevétele valamennyivel a 2019-es szint felett fog realizálódni, s várhatóan eléri a 192 milliárd forintot – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

    A közleményben rámutattak, hogy a tavalyi év zárásakor egy globális lassulás egyértelmű jelei körvonalazódtak, majd a koronavírus okozta globális járvány és a nyomában fellépő gazdasági krízis ellenére nem csak “túléltek”, hanem fejlődtek is. A társaságcsoport dolgozói létszáma a vírusjárvány negatív hatásai miatt április-májusban jelentősen csökkent, ugyanakkor az év végére – a magyarországi munkavállalókat figyelembe véve – szinte teljesen visszatért az év eleji szintre.


    Sinkó Ottó társ-vezérigazgató az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a cégcsoport többnyire exportra termel, ezért számukra előnyös volt a forint leértékelődése, kompenzálta az előzetesen prognosztizált visszaesést. Megjegyezte, hogy a jövő évet illetően az üzleti várakozásaik biztatóbbak, mint tavaly ilyenkor voltak, vagyis az idei nettó árbevételt várhatóan túl fogják szárnyalni 2021-ben.
    A társ-vezérigazgató szerint óvatos optimizmusuk főként azoknak az új üzleteknek köszönhető, amelyeket idén kötöttek: a Videoton EAS Kft. a vírus miatt erősödő wifi kommunikációs igényeket tudta új vevőn keresztül jól realizálni, míg a VT Metal Kft. és a VT Autóelektronika az elektromobilitás terén létrejött új megállapodásoknak köszönhetően gyárt majd elektromos autókba épülő alkatrészeket.
    Utóbbi tagvállalat nemrégiben részesült állami támogatásban a Nagyvállalati beruházásösztönző programban, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentett be múlt csütörtökön. A Videoton Autóelektronika korszerű gyártóberendezéseket szerez be a támogatásból, melyekkel az elektromos és hibrid járművek alkatrészeinek előállítását végzik majd.
    A 100 százalékban magyar tulajdonú Videoton cégcsoport a harmadik legnagyobb európai székhelyű szerződéses gyártó. A társaságcsoport székesfehérvári székhellyel Magyarországon kilenc, Bulgáriában és Szerbiában 1-1 telephellyel rendelkezik.
    A csoport munkavállalói létszáma mintegy hétezer fő jelenleg, melyből hatezer Magyarországon, ezer fő Bulgáriában dolgozik.
    Árbevételén belül 40 százalékot meghaladó az autóipar részaránya, 25 százalékot tesznek ki az ipari alkalmazások, míg a háztartási gépipar részesedése 14 százalék.
    A nyilvános cégadatok szerint a Videoton Holding Zrt. 2019-es konszolidált árbevétele megközelítette a 191 milliárd forintot, miközben adózott eredménye 19,2 milliárd forint volt. A társaságcsoport 2018-as konszolidált árbevétele 185 milliárd forint volt és 18,9 milliárd forint adózott eredményt ért el.
    A Videoton Autóelektronika Kft. a cégcsoport legnagyobb cége, idei várható árbevétele 57 milliárd forint, jelenleg közel 1400 főt foglalkoztat. A cég 2018-ban több mint 51,5 milliárd forintos, 2019-ben csaknem 54 milliárd forintos forgalmat bonyolított, főleg külföldi értékesítéssel. Nyeresége tavaly meghaladta az 1 milliárd forintot, előtte pedig az 1,8 milliárd forintot.