Hogy is lesz Iváncsán?


Molnár Tibor, a település polgármestere a település Facebook oldalán mutatta be a hatalmas fejlesztésekkel járó beruházást. Ezt tesszük mos változatlan formában közzé.

Tisztelt Iváncsai Lakosok!

„A múlt pénteki, Iváncsán megvalósuló új gyár bejelentésével kapcsolatban szeretném Önöket az alábbiakról tájékoztatni:Az M6-os autópálya melletti ipari park hasznosítása hosszú ideje napirenden volt, azt már a 2000-es évek kezdete óta gazdasági és kereskedelmi övezetté nyilvánította az akkori testület. A terület a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. birtokában van, amely 100%-ban a Magyar Állam tulajdona.

Az elmúlt években több nagy cég is érdeklődött iránta, jövőbeni beruházásának lehetséges helyszínéül. Számos előzetes tárgyaláson vettünk részt a Nemzeti Befektetési Ügynökség meghívására, de ezek csupán megelőző egyeztetések voltak.

Az első konkrétum a Yaris Kabin Kft-ről született, amely egy 6,5 milliárdos beruházás keretében traktorkabin összeszerelő üzemet épít, mintegy 20 hektáros területen.

Szponzorált tartalom

További befektetői érdeklődések is voltak több nemzetközi vállalattól, de hangsúlyozom, konkrét és ténylegesen megvalósuló befektetésről semmiféle döntés nem született. Csütörtök délután értesítettek telefonon, hogy az SK Innovation cégcsoport több lehetséges ország közül Magyarországot, ezen belül pedig Iváncsát választotta.

Ez alapján történt a pénteki bejelentés, miszerint az Iváncsai ipari parkban kerül sor Magyarország történetének valaha volt legnagyobb zöldmezős beruházására. Az SK Innovationt 1962-ben alapították, székhelye Szöulban található. 2005-óta foglalkozik elektromos akkumulátorok gyártásával is, Korea első és legnagyobb energetikai vállalata.

Ázsián kívül Amerikában és Európában is vannak leányvállalataik, Magyarországon két gyáruk található.Az első komáromi üzemükben 1300-an, a másodikban pedig 286-an dolgoznak. Mivel Komáromban már évek óta jelen vannak, ezért haladéktalanul felvesszük a kapcsolatot a Komáromi önkormányzattal, hogy az ottani tapasztalatokról is informálódhassunk.

Az SK Innovation-nal folytatott tárgyalásokon számukra már előzetesen is egyértelmű volt, hogy a vállalatnál kiemelten fontosnak tartja a Magyarországi az Európai Uniós környezetvédelmi követelmények betartását. Számunkra, számomra ez a legfontosabb, mert fontos a munkahelyteremtés Iváncsának, fontos, hogy emberek helyben dolgozhassanak, fontos, hogy fejlődjünk, de az egészségünk a legfontosabb.

A hétvégén különböző csoportokban és a hozzám címzett építő jellegű kérdéseket szeretném megválaszolni:

1. Felkészült -e Iváncsa infrastrukturálisan erre a fejlesztésre: nem, nem készült fel. Természetesen számos olyan infrastrukturális fejlesztésnek kell megvalósulni, amely elengedhetetlen egy ekkora cég esetén. Erre az érintett minisztériumoknak az önkormányzat bevonásával kell javaslatot tenni a Kormány elé február 15-ig. Értem ezalatt a víz- és csatornahálózat, az utak, járdák, a közösségi közlekedés, a szemétszállítás, a közbiztonság, a közintézmények fejlesztési lehetőségeit.

2. Kik fognak ott dolgozni és hol fognak lakni: a cél, hogy elsősorban helyi, környékbeli, megyén belüli munkavállalókkal oldják meg.

Ha munkásszálló építését kérik, akkor azt a település határán kívül, az ipari parkhoz lehető legközelebb kell megoldani, hogy Iváncsát megőrizzük olyannak, amilyen most.

3. Gondolunk –e a kisgyermekes anyukákra, esetleg részmunkaidős foglalkoztatásra: igen, ezt az igényünket mindenképpen jelezni fogjuk a jövendő gyár vezetése felé.

4. Közrend és közbiztonsági létesítmények kérdése: Iváncsán jelenleg egy körzeti megbízott teljesít szolgálatot. Tárgyalások folynak arról, hogy már ebben az évben ez két főre növekedjen. Azt azért mindenkinek látnia kell, hogy egy ekkora üzem esetében már indokolt a saját tűzoltóság, egészségügyi ellátás, és biztonsági szolgálat.

5. Várható -e az üzletek, szolgáltatások esetében áremelkedés: azt gondolom, semmi nem indokolja, hogy a nagyobb kereslet áremelkedést generáljon a szolgáltatások vagy akár a boltok esetében. Azonban megfigyelhető, hogy ahol hasonló volumenű beruházás történt az elmúlt időszakban, ott az ingatlanok árai felfele indultak el.

6. Hova kerül a veszélyes hulladék: azt leszögezném, ez egy gyár és nem pedig újrahasznosító akkumulátor tároló üzem. Ez azt jelenti, hogy amit itt előállítanak, azt a megrendelő autógyárak felé elszállítják. A gyártás során esetleg keletkező anyagokat pedig a környezetvédelmi szabályok és az EU-s irányelvek szerint kezelik és szállítják el.

7. Miért nem adtunk előzetes tájékoztatást a lakosok felé a tervezett beruházásról:ahogy a többi nemzetközi cég, úgy az SK Innovation is a végleges döntés meghozatala után járult hozzá az érintettek részére annak nyilvánosságra hozatalához.

8. Nem kellett volna lakossági fórumot összehívni: nem, mivel nem önkormányzati, hanem állami területen valósul meg. Emellett viszont az ipari park területének szabályozásával kapcsolatban több lakossági fórum is volt, amin nagyon kevesen jelentek meg. Mivel most már van konkrét döntés, ezért a járványhelyzet megszűnése után kompetens szakemberek részvételével fogunk lakossági fórumokat tartani.

9. Mi lesz a zajártalommal: a tárgyalások során ez is fontos kérdés volt. Az ipari park település felőli oldalán már korábban is zajvédő fal építését és erdősáv telepítését kértük.

10. Kié a terület: csak ismételni tudom, a Magyar Államé, azon belül a NIPÜF Zrt-é.

11. Várható –e az átmenő kamionforgalom növekedése: nem, mert az üzem közvetlenül az autópálya mellett fekszik, a forgalom az M6-os autópályán fog növekedni. A beruházó éppen az autópálya közelsége miatt választotta a területet.

12. Mikorra valósul meg a teljes beruházás: azt az információt kaptam, hogy az infrastrukturális fejlesztések után kezdődik a tényleges építés, ez biztosan néhány évet igénybe vesz.

Amit még nagyon fontosnak tartok: ez a beruházás számomra nem politikát jelent, hanem lehetőséget, amellyel Iváncsán belül olyan fejlesztések valósulhatnak meg, amikre idáig esélyünk sem volt. De pontosan tudom, hogy egy ekkora vállalat idetelepülésének nem csak pozitív hatásai lesznek. És igenis erről is őszintén kell beszélni most és a jövőben is, a folyamatos tájékoztatást és kommunikációt minden lehetséges eszközzel biztosítani fogjuk.

Iváncsa lakosságával szinte megegyező számú ember fog itt dolgozni, és akkor még nem vettük számba a kapcsolódó vállalkozásokat. Nekünk az a dolgunk, hogy úgy szabályozzuk a települést, hogy Iváncsa megmaradjon élhető és biztonságos otthonunknak.”

Molnár Tibor polgármester