Letartóztatásban marad az erőszakos bűncselekménnyel gyanúsított férfi


A Székesfehérvári Járási Ügyészség súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt indítványozta annak a férfinak a letartóztatása meghosszabbítását, aki 2019 és 2020-ban egykori élettársa és további két sértett sérelmére erőszakos jellegű bűncselekményeket követett el.

A nyomozás adatai szerint a férfi egykori élettársát többször bántalmazta, a haját megtépte, felpofozta, valamint a sarokba térdeltette.

A gyanúsított 2020. július 30-át követően több mint száz fenyegető és zaklató üzenetet küldött a nőnek. 2020. július 31-én egy késsel a kezében jelent meg a sértett lakásánál, ahol a bejárati ajtót rugdosta, az ablakokat dobálta és fenyegető kifejezéseket használt. 2020. szeptember 7-én egy székesfehérvári parkban szóváltást követően bántalmazott egy férfit, többször ököllel arcon ütötte, amely miatt a férfi orrcsonttörést szenvedett.

A gyanúsított 2020. november 26-án a vele együtt élő 15 éves kiskorú sértettet ököllel többször arcon ütötte és a harci kutyájának a ráuszításával fenyegette, a lakásból nem engedte távozni a kérése ellenére sem. A sértett úgy próbált a lakásból kimenekülni, hogy arra kérte a férfit menjenek a dohányboltba vásárolni, majd miután elhagyták a lakást, a férfi az utcán a kiskorú bántalmazását tovább folytatta. A sértett egy üzletbe menekült be, ahol az ott dolgozók a védelmére keltek. A férfi ezt követően a harci kutyájával visszatért az üzlethez, ahol a kutyát a dolgozókra uszította, akik az üzletbe menekültek.

A férfi magatartása alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást, riadalmat, valamint a megfenyegetettekben komoly félelmet keltsen.

A gyanúsított 2020. november 26-át megelőzően kábítószert fogyasztott.

A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, a cselekményeket az ellene szintén erőszakos bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárások hatálya alatt állva követte el, így vonatkozásában a bűnismétlés veszélye fennáll. Megalapozottan feltehető továbbá, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást veszélyeztetné, a büntetőeljárásban résztvevő vagy más személyt megfélemlítene, jogellenesen befolyásolna.

A Székesfehérvári Járásbíróság a terhelt letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyezően 2021. június 27-éig meghosszabbította, a döntés nem végleges.