1956 október 23-a óráról órára – mi történt azon a napon


Visszaérkezik Jugoszláviából a magyar párt- és kormányküldöttség. Ezt követően ülésezik az MDP kibővített Politikai Bizottsága.

Délelőtt Losonczy Géza lakásán megbeszélést tart a Nagy Imre-csoport.

A rádió 12.53-kor ismerteti a belügyminiszter közleményét, amely a tervezett tüntetést betiltja. 14.23-kor mégis engedélyezik a demonstrációt.

15 órakor indul el a diáktüntetés a Petőfi-szobortól. A pesti egyetemisták a Margit hídon át, a budaiak a Duna-parton végigvonulva jutnak el a Bem-szoborig.

17 óra körül érkeznek az első tüntetők a Kossuth Lajos térre. Egy óra múlva már betölti a teret a mintegy kétszázezres tömeg.

Délután Debrecenben a karhatalmi erők tüzet nyitnak a tüntetőkre. Hárman életüket vesztik.

17 óra tájban a Magyar Rádió épületénél tüntetők jelennek meg, és követelik, hogy olvassák be a diákság 16 pontját.

Este megtartja utolsó vitáját a Petőfi Kör.

A néphadsereg és a belső karhatalom alakulatait harckészültségbe helyezik az ország egész területén, a Budapest környékén települt katonai alakulatok egy részét – a lőszert nem osztják ki – a fővárosba irányítják.

20 órakor Gerő Ernő rádióbeszédében soviniszta, nacionalista és reakciós cselekményként értékeli az ifjúsági tüntetést.

A Rádió többségében államvédelmis őrsége tüzet nyit a fegyvertelen tüntetőkre. A tüntetők fegyvert szerezve megkezdik a Rádió ostromát.

22 óra körül a tüntetők megostromolják és elfoglalják a Szabad Nép székházát.

Szponzorált tartalom

Megkezdődik az MDP KV rendkívüli ülése, a testület másnap hajnalig folyamatosan tanácskozik. Gerő a szovjet csapatok beavatkozását kéri Moszkvától.

21 órakor Nagy Imre beszédet mond a Parlament erkélyéről.

21.37-kor a tüntetők ledöntik a Dózsa György úti Sztálin-szobrot. Budapest több pontján támadások érik a telefonközpontokat, a nyomdákat és több fegyvergyártó üzemet. Késő éjszaka már rendőrőrsöket, félkatonai és katonai intézményeket támadnak meg a felkelők.

Tüntetések Székesfehérváron, Mosonmagyaróváron, Sopronban és Veszprémben. Szegeden a tüntetések megakadályozására katonai közigazgatást vezetnek be.

[Az SZKP KB Elnöksége dönt a szovjet csapatok bevetéséről. A Különleges Hadtest erői megindulnak Budapest felé.]