Elindult a regisztráció a Hungarian Ballet Grand Prix – Veszprém 2023-ra


A nemzetközi balettversenyre a 7-18 éves balettnövendékek jelentkezését várják

Elindult a regisztráció a hazai táncélet idei unikális eseményére, a Hungarian Ballet Grand Prix Veszprémre. Az utánpótlás-nevelés szempontjából kiemelt jelentőségű nemzetközi versenyre a világ minden részéről várják a 7-18 éves balettnövendékeket, akik a döntőben pre‑competitive, junior és youth kategóriákban mérhetik össze a tudásukat. A Hungarian Ballet Grand Prix zsűrije a klasszikus balettművészet és a kortárs tánckultúra elismert művészeiből áll. A Junior Grand Prix-t és a Youth Grand Prix-t elnyerő ifjú művészek a szakmai elismerésen túl komoly pénzjutalomban is részesülnek.

Az idén debütáló Hungarian Ballet Grand Prix az év egyik úttörő tánceseményeként nyújt lehetőséget a versenyzők számára professzionális és amatőr kategóriában, a klasszikus és a modern balett területén, egyéni, duett és csoportos műsorszámokban egyaránt, a versenyzői tudások megmérettetésére.

A Hungarian Ballet Grand Prix hosszútávú célja a tehetséggondozás, valamint a hazai balettoktatás és a balettművészet minél szélesebb körben való népszerűsítése. A verseny díjazottjai a szakmai elismerésen túl a Junior Grand Prix elnyeréséért 500 euró, míg a Youth Grand Prix-ért 1000 euró pénzjutalmat vihetnek haza.

„A Hungarian Ballet Grand Prix legfontosabb célja a hazai és külföldi tehetségek felkarolása. Az elmúlt években a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeivel számos rangos nemzetközi versenyen vettünk részt, és a növendékeink minden alkalommal hatalmas sikert arattak. Itt az ideje, hogy a világ szeme Veszprémre, Európa Kulturális Fővárosára és a magyar balettvilágra figyeljen.” – mondta Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett és Balettintézet igazgatója, a verseny szakmai vezetője.

A versenyre regisztrálni március 14-éig lehetséges. A regisztrációs szakaszban a versenyzők az előre meghatározott versenyprogram alapján állíthatják össze a saját műsorszámukat, majd a választott műsorszámról készült, maximum 4 perc hosszúságú videófelvétel linkjét kell feltölteniük a jelentkezési felületre. A 12 év alattiak szabadon választott koreográfiával jelentkezhetnek.

A hazai és nemzetközi balettvilág elismert szakembereiből álló szakmai zsűri a beküldött felvételek alapján választja ki a legjobbakat, akik június 26. és június 30. között részt vehetnek a veszprémi ActiCityben tartandó megmérettetésen. A szakmai esemény mellett a szervezők számos további szakmai, kulturális és élmény programmal várják a balatoni régió iránt érdeklődőket. Az esemény záróakkordjaként június 30-án egy nyilvános gálaest keretében búcsúznak a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok a közönségtől.

Radina Dace, a Hungarian Ballet Grand Prix művészeti igazgatója, korábbi prímaballerina, a Magyar Nemzeti Balettintézet balettmestere és művészeti vezetője kiemelte: „Ez idáig számos országban jártuk növendékeinkkel különböző versenyeken, de csak vendégként. Éppen ezért külön örömmel tölt el, hogy ez alkalommal mi adhatunk otthont ennek a nagyszabású eseménynek és a saját versenyünket rendezhetjük meg. Minden verseny nagyon fontos a balett táncosoknak, mert képességeiket fejleszthetik. Nem lesz ez másképp a Hungarian Ballet Grand Prix Veszprém esetében sem.

A Hungarian Ballet Grand Prix Veszprém a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával idén első alkalommal a veszprémi ActiCityben, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat keretein belül valósul meg. 


A Hungarian Ballet Grand Prix – Veszprém 2023 zsűrijének tagjai

Elnök:

Solymosi Tamás | Magyar Állami Operaház, A Magyar Nemzeti Balettintézet alapítója, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója, balettmester, koreográfus. Vendégszerepelt a Miami, Chicago és Osaka Ballet társulatainál, fellépett a Wiener Staatsoperben, a Holland Nemzeti Balettben, a Semperoper Dresdenben és a New York Metropolitan Opera baletttársulatában. A közönség láthatta vendégszólistaként a moszkvai Bolsoj Balettben, valamint a müncheni, berlini és santiago de chilei operaházakban.

Zsűritagok:

Andersone, Agnese | Lettország, A Rigai Balettiskola vezetője, koreográfus, a rigai balett társulat szólistája 1996-2015 között, koreográfus

Aradi Mária | Magyar Állami Operaház, Balettmester, Holland Nemzeti Balett (Het Nationale Ballet), Amszterdam – szólista, majd főbalettmester (1972-2005). A Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány alapítója (2019)

Balázsi Gergő Ármin | Magyar Állami Operaház 2014, szólista, Magyar Táncművészeti Főiskola 2005-2014, Étolie a 2022-2023-as évadban

Dózsa Imre | Magyar Állami Operaház, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, balettmester, balettigazgató, egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektor emeritusa. Balett-táncos, társulati repetitor, mesterművész, örökös tag, a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány kuratóriumi tagja

Melnik, Tatiana | Magyar Állami Operaház 2015 – szólista és igazgató, Étolie a 2019-2020-as évadban, Permi Balettakadémia (2006), Orosz Nemzeti Balettszínház (2006-2013)

Mirzoyan, Albert | Magyar Állami Operaház 2020, balettmester, művészeti főtanácsadó, Vaganova Balettakadémia, Szentpétervár, (1973-1975, 1994-1998), balettmester a Mariinszkij Színházban (1995-2001), Vaganova Balettakadémia (1993-2006) és a Wiener Staatsoper (2008-2020)

Podolskaya, Viktoria | A Victoria Art and Sport Egyesület alapítója és igazgatója, veszprémi balettmester, Bakui Balettakadémia, Azerbajdzsáni Állami Operaház, Kijevi Nemzeti Pedagógiai Drahomanov Egyetem

Pongor Ildikó | Magyar Állami Operaház, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, érdemes és kiváló művész. Balett-táncos, társulati repetitor, mesterművész, örökös tag, a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány kuratóriumi tagja

Velekei László | Győri Balett, 2020 óta igazgató, koreográfus, Harangozó Gyula-díjas balettművész és mester, érdemes művész