Közösen ünnepelt Székesfehérvár és Fejér vármegye


Ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire és dicső eseményeire nemzeti ünnepünkön. Székesfehérvár és Fejér vármegye március 15-i, közös rendezvényére a Városháza Dísztermében került sor, majd a Fekete Sas Szálló előtt koszorúzással zárult a program.

A március 15-i nemzeti ünnep programjai hagyományosan a Penna Regia-díj átadási ünnepségével kezdődtek Székesfehérváron. Ez az elismerés annak adományozható, aki a sajtó munkatársaként Székesfehérvár életének bemutatásával elősegítette a város ismertségét, elismertségét, a helyi közélet nyilvánosságát, illetve hozzájárult Székesfehérvár országos és nemzetközi megismertetéséhez, népszerűsítéséhez. A Penna Regia-díjat ebben az esztendőben Bokros Judit újságíró, költő vehette át dr. Cser-Palkovics András polgármestertől.

„A magyar történelem nem más, mint kemény ellenszegülés az idegen birodalmak kényének-kedvének, ezt az ellenállást pedig egyetlen dolog hajtja: hogy immár egy évezrede szeretnénk úgy élni a földünkön, ahogy mi akarunk. Minden valamire való magyar kormány és vezetés is ezért dolgozott, ezért harcolt!” – fogalmazott a városvezető, majd kiemelte: „Most, hogy immár évek óta közösen építkezhetünk magunk és gyermekeink javára, ismét szembe kell nézzünk a lehetőséggel, hogy a világ birodalmainak üllője és kalapácsa közé szorulhatunk, ami veszélybe sodor mindent, amit eddig közösen elértünk. (…) Mindaddig ugyanis, amíg a háború nem éri el hazánkat, ameddig békében tudhatjuk az otthonunkat, biztonságban szeretteinket, addig tudunk gyarapodni, tudunk előre haladni” 

– emelte ki a városvezető.

Forrás: fejer.hu