Rabszolgaként dolgoztak egy Fejér vármegyei településen


Közel két tucat áldozat évekig tartó sanyargatása írható a számlájára annak a családnak, amelynek tagjait a Fejér vármegyei rendőrök elfogták és őrizetbe vették.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya nyomozást folytat több ember sérelmére elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntett megalapozott gyanúja miatt egy 46 éves férfi, egy 45 éves nő és 27 éves fiuk ellen. A főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály   munkatársai 2023. október 25-én reggel összehangolt akció keretében ütöttek rajta a  kőszárhegyi trión.

A történet jó tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor a legidősebb elkövető hozzátartozója hamis ígéretekkel arra vett rá egy székesfehérvári hajléktalan férfit, hogy a későbbi gyanúsítotthoz költözzön, ahol szállás, ellátás és jó fizetés fejében ház körüli teendői lesznek.

A hiszékeny áldozat az ajánlatot elfogadva, az akkor még Szabadbattyánban élő családhoz költözött, ahol autók bontását, kertrendezést és különféle háztartási feladatokat kellett végeznie, melyekért cserébe az ígéretekkel ellentétben pénzt nem kapott, de még a nyugdíját is elvették. Mindemellett emberhez méltatlan körülményeket biztosítottak számára.

A nyomozók a bűncselekményről tudomást szerezve hónapokon át dolgoztak a felderítésen, minden beszerzett nyomot és adatot ellenőriztek, így sikerült szélesíteni a sértetti kört. További 21 embert azonosítottak, akiket a családtagok – életkörülményeikből fakadó kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva –, ugyanilyen módon szerveztek be. A sértetteket munkavégzésre bírták rá, a befolyt keresményeik jelentős részét elvették, amit saját életvitelük fedezésére használtak.

A vármegyei nyomozók kezdeményezték letartóztatásukat.

Az emberkereskedelemmel kapcsolatos nyomozást a rendőrség kiemelten kezeli. A bűncselekmény elleni eredményes küzdelemben azonban mindannyiunknak szerepe van, ugyanis az elkövetők sokszor elszigetelten tartják áldozataikat, akik a folyamatos pszichikai és fizikai szenvedés hatására bezárkóznak, és nem kommunikálnak a külvilággal. A hatóság segítségét sem merik kérni. Ezért kérjük, hogy akinek tudomása van arról, hogy valakit erőszakkal, zsarolással, bántalmazással vagy fenyegetéssel félelemben tartanak, kizsákmányolnak, vagy engedelmességre kényszerítenek, tegyen bejelentést a rendőrségre!



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük