Pátka – Ökológiai katasztrófára hívja fel a figyelmet egy Facebook csoport bejegyzés


December vége óta sajnos áldatlan állapotok uralkodnak településünk jelképe, és kedvelt kikapcsolódási- valamint horgászhelye, a Pátkai-víztározó mentén.

Szikra Soma

Miután december 19-én a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megkezdte a Velencei-tó pótlását az itt található vízmennyiséggel, drámai mértéket öltött a halpusztulás a Pátkai-víztározóban, ami kifejezetten érdekes és elszomorító annak fényében, hogy a tetemek között főleg jó erőben lévő, nagy testű harcsákat és amurokat találhatunk, holott ezek a halfajok elegendő táplálékhoz juthattak a nyári és őszi hónapokban.

A tó vize eközben olyan, mintha szappannal dörgölnék a felületét: a habzás elképesztő mértéket ölt, ami akár összefüggésben is állhat a halak elkeserítő helyzetével.

A Hofesz ügyvezetője, Urfi Tamás eközben arról beszélt a Pecaverzumnak, hogy a folyamatok már az ominózus december 19-i dátum előtt elkezdődtek, az eresztés miatt fokozatosan csökkenő vízszint ugyanakkor még jelenleg is túl nagy ahhoz, hogy érdemben elkezdhessék a még élő halpopuláció mentését.

A szakember szerint „Az, hogy itt megdöglik több tíz tonna hal, az senkit sem érdekel”, annak ellenére, hogy a veszélyre többször is felhívták az érintett hatóságok és állami szervek figyelmét, ráadásul a dögöket jobbára olyan pátkai lakosoknak, civileknek kell eltávolítaniuk a part környékéről, akik nem szeretnék ölbe tett kézzel nézni, ahogy a víztározó egy élhetetlen iszaptengerré változik.

A minap, számos falubelihez hasonlóan én is saját szememmel láthattam, hogy mi folyik lakhelyünk legismertebb helyszínén. Sajnos megdöbbentő képekkel találkoztam, ugyanis az algásodás miatt megfulladó halak tetemei a zsilip környékén hosszasan beborítják a partot, ami egyébként is egy katasztrófa sújtotta területre emlékeztet a kicsapódó hab miatt.

Felmerül a kérdés, hogy ha a víztározó teljes leeresztése elkerülhetetlen volt különböző politikai döntések, továbbá a Velencei-tó vízszintjének biztosítása miatt, a ügyben eljáró hatóságok miért nem hallgatták meg a Hofesz álláspontját, és miért kellett bekövetkeznie a most látható tragédiának. Bár a víztározó oxigénszintje éppen növekszik, a szakemberek szerint akár a legkisebb változás is előidézhet egy újabb drámát, ráadásul a közelgő téli fagyok, valamint a tavasszal megnövekvő vízmennyiség miatt ismételt hullámok jelentkezhetnek a halpusztulás tekintetében.

Mindeközben továbbra sem tudjuk a következőket:

Ha a Pátkai-víztározó sorsa elkerülhetetlen volt, az illetékesek miért nem tettek lépéseket a drámai helyzet mérséklésének érdekében?

Miért hagyták, hogy a víztározó ilyen rossz állapotba kerüljön, és miért nem figyeltek az intő jelekre, például az egy évvel ezelőtti, 2023 januárjában bekövetkező, bár a mostaninál kisebb mértékű halpusztulásra?

A leeresztést követően lesz-e forrás, vagy ami fontosabb, lesz-e a szándék és akarat a meder kikotrására, illetve a víztározó rekonstrukciójára, vagy hagyják, hogy a tó ökoszisztémája elpusztuljon, és hogy Magyarország egyik legnagyobb mesterséges tava egy élhetetlen dögkúttá változzon?

Vajon Pátkára is az vár, mint a halakra?



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük